Vill du flytta till USA?

Varje år flyttar tusentals människor till USA. För vissa känns det svårt att förstå, men för andra är det en självklarhet. Det kan handla om att landet är stort i massa och har, med största sannolikhet, en plats som faller de flesta i smaken. Här finns både snö och sol, höghus och storslagen natur. Variationen av miljöer och kulturer är stor, vilket talar till landets fördel. 

Var och varannan drömmer om att spendera tid i USA. För vissa räcker en kort semester, medan andra vill ha mer. Några åker för att bättra på sin engelska, andra för att uppleva kulturen och en tredje åker bara för att få komma iväg. Det finns en rad olika visum att söka, och troligtvis passar någon just din drömvistelse. USA har något för alla.

Allt fler ungdomar väljer att spendera ett år som utbytesstudenter, medan andra åker som Au-Pair. Oavsett om man jobbar eller studerar så får man känna på hur en vardag i USA känns.

Kom ihåg att det kostar att åka som utbytesstudent till USA från Sverige. Det finns dock stipendium att söka, om det är svårt att få ihop budgeten som krävs. Ofta krävs det både extrajobb, en förälders hjälp och eller lån för att komma iväg. Men kunskapen och erfarenheten som man får under dessa 12 månader väger upp kostnaden.

För vissa är den första tiden i ett nytt land värst. Kan du en del av språket kommer det vara betydligt lättare, men det kommer säkerligen förekomma en och annan kulturkrock ändå. Som svensk kommer du garanterat ta av dig skorna några gånger för ofta.

Kom ihåg att det kan vara svårt att få stanna i landet ett längre tag. Så bli inte för fäst vid New Yorks nattpuls eller de orörda vildmarksområdena. 

Om du redan förälskat dig i landet så kanske någon av de cirka 60 visum det faktiskt finns ge dig hopp. Du kanske har en närstående släkting som har amerikanskt medborgarskap? Eller så kanske du har hittat en amerikans medborgare att gifta dig med? Om du har tur kanske du besitter kunskap som ett företag i USA verkligen behöver. Annars kan du, som ovan nämnt, åka över som student eller Au-Pair för ett tag. 

Kom ihåg att det tar tid med alla förberedelser inför en flytt utomlands. Leta efter en internationell flyttfirma om du skulle behöva hjälp. Kom ihåg att du kan magasinera delar av din bostad, om du inte vill ta allt med dig.