Var du ska flytta för att göra karriär utomlands

Allt fler svenskar väljer att flytta utomlands och gärna till varmare breddgrader från vårt skandinaviska klimat. Faktiskt så är det hela 7 procent av alla svenska som just nu bor utomlands. Många äldre pensionärer som vill koppla av, ungdomar som vill upptäcka världen men också de som vill göra karriär i utlandet. När man precis har klivit in i arbetslivet och vill steppa upp, är ung, vill få erfarenhet och tjäna pengar så brukar det vara prefekt med en flytt utomlands.

Schweiz ger bäst lön

Om du vill göra karriär utomlands och dessutom tjäna bra med pengar, då är det Schweiz som gäller. Här får nämligen du som medborgare en snittlön på ungefär 1,7 miljoner per år enligt den brittiska storbanken HSBC. Men på denna lista är det Asien som dominerar med Hong Kong, Indien, Singapore och Kina efter Schweiz. Förutom lönen så är många utländska medborgare nöjda med hela upplevelsen de har fått.

Antalet på de människor som faktiskt väljer att packa väskan och flytta från landet växer ständigt och då särskilt när den stora gruppen med baby boomers tar ut sin pension. Idag bor redan 20 000 svenskar i Thailand, en siffra som inte minskar utan snarare tvärtom. De 7 procenten av vår svenska befolkning blir ungefär 660 000 människor som alltså befinner sig utanför Sveriges gränser.

Allra flest i städerna Oslo och London

Även om Schweiz är det land där man tjänar bäst så är det inte svenskarnas favorit, landet ligger inte ens på topp 10 listan. Favoritlandet är istället USA dit ca 150 000 svenskar har bosatt sig trots att man har en väldigt stram invandringspolitik. I Europa har vi istället Storbritannien, Norge och Spanien och favoriter att flytta till. De städer som har flest utlandssvenskar är Oslo och London där antalet tillsammans är ca 150 människor, de allra flesta i arbetslivet.