Ubud – veganernas Mecka

Är 2019 året då du förverkligar din dröm? Är det dags att säga farväl till kylan och omfamna värmen någon annanstans i världen? Medan Sverige bjuder på snöstorm och krispiga minusgrader har Malin, 23 år, gjort sig hemmastadd i ett vibrerande hett Ubud.

Malin, varför valde du att flytta från Sverige?

Jag bodde i Gävle och kände att jag var för stor för staden. Jag fick växtvärk och kände mig fängslad i min hemstad. Jag hade redan, vid 23 års ålder, nått dit jag ville. Det kändes inte som om det fanns plats att växa mer här, men jag är långt ifrån kvar.

Varför just Bali?

Jag besökte Bali för första gången för tre år sedan. När jag besökte Ubud kändes det som om jag hade hittat hem. Det är vegetarianernas och de hälsomedvetnas Mecka. Det är en vibb här. Trots att det är en större stad är tempot lugnt. Folk sitter på kuddar i fönstren på barerna och det finns restauranger med fantastisk mat. Här finns det middagar för alla dieter, som LCHF och paleo. Det är inga problem om du tänker hälsomedvetet eller är vegan, det finns något för alla.

Dessutom kan jag alltid börja dagen med yoga. Det kunde jag hemma också, men det blev aldrig samma sak. Här går jag till ett tempel varje morgon, som ligger en bit in i djungeln. Att starta dagen med friskluft och meditera till naturens ljud får mig att hitta lugnet. Något som jag aldrig fann när jag bodde i Gävle. Här stressar jag inte igenom varje dag, utan lever utifrån mig själv. Det är en underbar känsla. Att inte tappa sig själv på vägen. Och enbart jobba för mat, inte för prestation. 

Dessutom är befolkningen helt fantastisk. Alla är vänliga, oavsett om det handlar om möten med infödda eller västlänningar. Jag känner mig aldrig hotad och alltid hjälpt. Man kommer långt om man talar engelska, men jag ska definitivt öva upp min indonesiska. Det känns som om det behövs, jag vill ta del av alla kulturella aspekter. 

Hade du gjort något annorlunda, om du tänker tillbaka?

Allt som jag har gjort har lett mig till den här platsen och till den jag är idag. Så, nej. Jag är nöjd med min situation nu. Men om jag ska tipsa andra, som kanske funderar på att flytta, så skulle jag rekommendera er att åka till staden innan. Känna efter. En semester och en vardag är helt skilda saker. Passar du och staden (klimatet, människorna, möjligheterna) varandra? 

Hur är det med visum?

Om du vill åka till Bali som turist så behöver du inte ansöka om ett visum. Du blir beviljad att stanna högst 30 dagar när du kommer till flygplatsen. Om du vill stanna längre än så kan du ansöka efter ett Social Visa. Då är du beviljad att stanna upp till 60 dagar och får därefter söka om. Om du vill bo och arbeta här, som jag, krävs ett annat visum. Du hittar hjälp och all information på den indonesiska ambassaden i Sverige, här