Tips till dig som vill flytta till Spanien

Det finns mycket och tänka på när man ska flytta till ett annat land, speciellt om man ska flytta med sina barn. Med tanke på att det skiljer sig från land till land om vad man ska ha fixat i förväg och liknande, kommer du här kunna läsa om vad som behövs för att flytta till Spanien. Spanien är ett populärt resmål bland unga, medelålders och pensionärer. Ett tips är att Spanien är inte ett jätte utvecklat land inom teknologin, då den endast finns i vissa delar. Trots att de har information digitalt vill de även ha allt på papper. Kort och gott så är Spanien är pappersland.

 

Papper i pärm

Med tanke på att Spanien är ett pappersland rekommenderas det att kopiera ut alla papper en extra gång och sätta in i en pärm och ta med sig. Hellre lite för mycket papper än att inte komma in i landet, fixa bostad eller liknande. Det är viktigt att kopiera passen ifall att det skulle hända något, samt mail, bokningar, intyg och liknande. Papperna på passen måste dock vara stämplade av kommunhuset för att vara giltiga och godkända. Med tanke på att vi i Sverige byter passnummer när vi gör nytt pass är det därför bra att ta en kopia av sitt gamla pass med en stämpel från kommunhuset. Detta är nödvändigt för att det kan uppstå problem i Spanien och ifrågasättande kring identitet eftersom de kanske har inskrivet ditt gamla pass. Dessutom har Spanien inte det systemet att man får ett nyss passnummer när man gör nytt pass, utan varje person har ett och samma nummer hela livet. För varje familjemedlem behövs det NIE-papper som kan vara bra att sätta in i pärmen.

 

Personbevis

Personbevis som är stämplade och signerade av Skatteverket än vid behov i vissa länder, bland annat Spanien. Det pappret går att beställa ifrån Skatteverkets hemsida.

 

Vigselbevis och födelseattest

Eventuellt vigselbevis och födelseattest om du flyttar med ditt barn kommer att vara nödvändigt. Det kan även behöva översättas av en auktoriserad översättare. Bra att kolla upp i god tid.

 

Bankkonto

En till viktig sak är att gå till banken och fixa ett certifikat på att du har ett bankkonto. Det kan annars bli ett problem när du ska kontakta en bank nere i Spanien.

 

Hyreskontrakt

Du behöver ha med ett hyreskontrakt på huset som du hyr i Spanien samt den eventuella bostaden du hyrde i Sverige. Är det så att du har köpt ett hus i Spanien behöver du ha papper på att huset är ditt samt att betalningen har gått igenom. Har du sålt ett hus hemma i Sverige kan det vara bra att du tar med dig papper på det också.

 

Registrering

Om du har ett företag eller ska börja jobba på ett företag i Spanien är det viktigt att du har med dig papper på det. Samma sak gäller om du har jobbat på ett företag eller liknande i Sverige.

 

Försäkringar

Det är viktigt att ta med försäkringspapper på exempelvis bilen, hemmet och olycksfall.