Tips för dig som vill studera utomlands

Många drömmer eller har kanske någon gång tänkt tanken på att flytta utomlands för att studera. Antingen ordna upp allt själv eller gå via ett program, plugga som utbytesstudent eller bara några kurser. Valen är många och det mesta brukar gå att ordna. Men det är ändå en hel del saker att tänka på innan man ger sig iväg för att studera i ett annat land.

Ansökan och finansiering

När du väl har bestämt dig för vilken skola du vill studera på är ansökan i regel det första du ska fokusera på. Det är egentligen ingen idé att börja fixa andra sakar innan du vet om du har blivit antagen eller inte. Hur ansökan går till kan variera från skola till skola, men ofta startar det med att du får skicka in ett ansökningsformulär, passkopia och betyd från tidigare studier.

Blir du antagen till en utbildning har vi nästa steg, din finansiering under studietiden. När du har blivit antagen så skickar du in din ansökan om studiemedel till CSN tillsammans med antagningsbeskedet från skolan. Det du bör göra innan är en kalkyl över om du kommer att klara dig ekonomiskt under din studietid med allt vad det kostar och om utbildningen är berättigad till CSN. Även om utbildningen är CSN berättigad så är det inte säkert att du kommer att klara av att försörja dig ändå. Kolla också upp om du behöver ett visum för det land du ska studera i.

Förberedelser inför studietiden utomlands

Det är också viktigt att se till att du tar de eventuella vaccinationer som behövs och att du har en bra utlandsförsäkring om något skulle hända dig. Denna bör täcka olycksfall, sjukdom, egendom och rättsskydd samt utbildningskostnaderna om du skulle avbryta utbildningen. Tänk på att många skolor vill att du visar upp ett intyg för din försäkring.

När det kommer till boende så erbjuder många skolor studentboende och om din skola inte kan göra detta så är tipset att börja leta på egen hand, kanske åka ner en tid i förväg för att kunna se sig om på plats. Under de första dagarna kan du boka in dig på ett billigt vandrarhem eller hotell. Flyg ska du aldrig boka innan du har fått bekräftelse på att du verkligen är antagen till utbildningen. Bor du kvar hemma är det förmodligen enkelt ordnat med dina möbler och post, men bor du i egen lägenhet så gäller det att du ordnar med att hyra ut i andrahand samt eftersända din post.