Tips för dig som flyttar utomlands

Ibland kan det kännas lockande att lämna Sverige för ett nytt liv i ett annat land, där man får uppleva en ny vardag som kommer att innebära en helt annan miljö, kultur och språk. Kanske handlar det bara om några månader, för att studera under en tid eller så kanske man har bestämt sig för att faktiskt byta land för en obestämd tid framöver. Oavsett så finns det en hel del saker att tänka på om man har detta i tankarna, eftersom du faktiskt kommer att lämna Sverige och den trygghet vi har i form av det Svenska skyddsnätet som vi ser som en självklarhet.

Allt fler svenskar flyttar utomlands

Det är många som varje år bestämmer sig för att lämna Sverige, för ett nytt liv i ett nytt land. Bara i USA bor ca 150 000 svenskar, i EU bor idag 660 000 svenskar och utanför unionen är Thailand ett populärt land där det 2011 bodde 10 000 svenskar och idag hela 20 000. Trenden ser ut som så att många bor i ett land i 3-7 år, byter för ett nytt land ett tag och flyttar sedan tillbaka till Sverige igen. Idag är det inte som för 50-100 år sedan då en utlandsflytt innebar att man lämnade Sverige för gott.

Tips innan utlandsflytten

Det många inte tänker på är att när man blir utskriven från Sverige är att din garantipension inte följer med, om du inte flyttar till ett land inom EU/EES. Du förlorar vissa rättigheter från Försäkringskassan och du måste även tänka på att skaffa dig en privat sjukvårdsförsäkring.

Står du som ägare till ett hus i Sverige eller har ett svenskt företag är du skyldig till att betala svensk skatt. Föreningen Svenskar i Världen världen hjälper dig som ska flytta utomlands med juridisk expertis och kontakter i det nya landet. Det är bra att hålla kontakten med Sverige, i form av vänner och familjen. Då är det lättare att komma hem igen om eller när man bestämmer sig för att återvända till sitt hemland igen.