Thailand är Björns nya hem

”Det bästa jag har gjort”

 

Björn, 72 år, flyttade till Thailand för 8 år sedan. Idag sitter han på poolkanten med fötterna i vattnet. Temperaturen är behaglig på runt 30 grader i skuggan. Lätta briser blandar havssalt med nybryggt kaffe.

–  Jag trodde att jag inte skulle dricka kaffe i den här värmen. Men det går inte att avvänja    ett 6o års gammalt beroende, säger Björn och skrattar.

Han lämnade Åre och kylan för att bosätta sig permanent i Pattaya. Han har svenska, brittiska och thailändska grannar.

–  Ibland tänker jag inte ens på att jag bor utomlands. Jag pratar svenska med servitrisen i restaurangen här nedan. Och med kvinnan som tar hand om min tvätt. Många som bor i området kommer från Sverige.

I Thailand lever Björn gott. Huset är stort och vackert. Han har en egen trädgårdsmästare för en tomt på 500 kvadratmeter. Tisdagar och torsdagar kommer massören på hembesök. En kort cykeltur bort finns havet, men Björn föredrar poolen.

– Jag lever som en kung här nere, trots att jag är pensionär. Jag har försökt övertala min lillasyster att komma ner också. Men hon och gubben fattar inte riktigt poängen.

Björn har magasinerat en del av hans möbler i Sverige. Det viktigaste tog han under armen när han åkte ner för första gången i februari 2010.

–  Jag åker hem ibland, berättar Björn. Hälsar på familjen. Jag brukar passa på att flyga hem under den varmaste månaden.

Då brukar han passa på att jaga och plocka svamp i de norrländska skogarna

– Men jag skyndar mig tillbaka igen, säger Björn och skrattar.

Thailand har blivit hans hem. Han har sin hustru här. Och Benji, en vit valp som Björn räddade från gatan.

– Jag sa till frugan att vi inte skulle ha några djur hemma. Men varken hon eller jag kunde motstå Benjis blick. Vi hittade honom alldeles lortig och mager i diket här borta.

Björns ångrar inte en sekund att han tog steget för 8 år sedan. Flytten utomlands är det bästa han någonsin gjort.

– Förutom att gifta mig, skyndar han sig att tillägga och flinar mot hustrun i poolen.