Saker som bara vi som bott utomlands förstår

Självklart kan det kännas jobbigt och utmanande att flyttat till ett helt nytt land där man kanske inte känner någon eller så många. Både spännande och läskigt på samma gång. Du kommer förmodligen inse hur du växer som person men också hur det tär att sakna vänner och familj som bor många hundra mil bort. Även om du kanske tappar några gamla bekantskaper så kommer du garanterat inte att ångra ditt äventyr och vad det gav dig i slutändan. Nedan kommer fem saker som bara du som bott utomlands känner igen dig i.

 

 1. Vi har inte ”tur” som får bo utomlands.

  I själva verket kan vem som helst välja att göra detta. Det handlar bara om att bestämma sig och se till att det blir verklighet. Flytta iväg och börja jobba, plugga utomlands en termin eller volontärarbeta. Det finns mängder med sätt att göra det på. Det blir jobbigt i början men när du väl kommit ur din comfort zoone så kommer det att kännas bättre.

 2. Vi saknar våra vänner och familj och förlorar kontakten med några av dem.

  Vänskap som man skapat som vuxen medan man är utomlands är fantastiskt men går ändå inte att jämföra med dem som man skapat och vårdat hemma under många år eller kanske ett helt liv. Du kommer garanterat att missa många vänner och familjs stora dagar som fester, bröllop mm vilket leder till mindre inbjudningar.

 3. Att längta efter svensk mat

  Att försöka hitta råvaror som liknar det man är van att använda är bara det tillräckligt svårt. Att hitta svenska klassiker som saltlakrits, lösgodis eller kalles kaviar kan vara nästintill omöjligt. Räddningen i detta brukar kallas IKEA! Dock kommer du såklart att upptäcka en helt ny matkultur istället.

 4. Det är 100 gånger värre att bli sjuk

  Inte nog med att föräldrarna är långt borta och du ligger och tycker synd om dig själv så måste du boka en läkartid i ett helt nytt land. På ett språk du kanske inte riktigt behärskar. Ännu värre är det att ha nära och kära långt borta om något mer allvarligt skulle hända dig själv eller dem.

 5. Att inte veta när eller ens om vi flyttar hem igen

  Efter några år utomlands får man ofta frågan när man ska komma ”hem” igen, ett antal gånger från både familj, vänner och bekanta. Det stör förmodligen en del att du inte kan svara på frågan för att du inte vet eller kanske känner att du redan har hittat hem.