Saker man saknar från Sverige när man flyttat utomlands

Är du en av dem som har flyttat ifrån ditt hemland för att exempelvis studera eller upptäcka andra delar av världen, kommer du säkerligen känna igen dig i vissa delar av den här texten. Här kommer du nämligen kunna läsa om vad vi svenskar saknar mest med vårt land när vi har flyttat utomlands. Vissa av sakerna kommer vara mer förutsägbara än andra, det vill säga de sakerna som är speciella med just Sverige. Det finns massvis med saker som vi lägger märke till varje dag, då vi inte inser att vi saknar det förrän vi flyttat hemifrån.

 

Svenskt godis

Den första saken som vi svenskar saknar från Sverige är saltlakrits, syftar till största delen på gott och blandats salta blandning samt djungelvrål. Som du säkert känner till så är de endast vissa godisar som finns välden över, men de allra flesta godisarna är endast lokala för ett land. Det är många som har svårt att tro på det, då de är så vana med att exempelvis Ahlgrens Bilar är en godis som alla har tillgång till att köpa. Nej, både Ahlgrens Bilar och Marabou går exempelvis inte att köpa i Spanien.

 

Bussresandet

Den andra saken som många saknar med Sverige är själva bussresandet, som innefattar att bussen kommer enligt tidtabell samt att man inte behöver prata med random människor stup i kvarten. Du känner säkert igen dig att när man står och väntar på bussen står alla i en lång kö med minst en meters mellanrum mellan varann.

 

Kaffe

Detta är nog den mest förutsägbara saken de allra flesta saknar, svenskt kaffe. Både bryggkaffe och kaffe man köper på caféer. Detta är dock något som många är medvetna om när de flyttar utomlands, att kaffet inte har lika bra kvalité utomlands.

 

Ostbågar

OLW:s riktiga ostbågar saknar även de allra flesta. Chips är relativt lika utomlands, men ostbågar är svårt att hitta som smakar lika ljuvligt som dem vi har här hemma i Sverige. Detta är ett skandinaviskt typ av snacks som inte är lika vanligt utomlands.

  

Rent vatten ur kranen

Du som har varit utomlands känner säkert igen att i de allra flesta länderna rekommenderar man inte att dricka ur kranen på grund av att vattnet kan vara förorenat och innehålla ämnen som är skadliga för oss människor. De innebär alltså att man behöver gå till butiken och köpa stora backar med vattenflaskor som många tycker smakar instängt och plastigt. Dessutom är vi i Sverige såpass vana att kunna gå till vilken kran som helst för att dricka vatten.

 

Midsommar

Många länder firar inte midsommar som vi i Sverige, och de få som firar högtiden brukar inte fira det på samma sätt som vi gör med tanke på att det är en extremt svensk tradition. Maten vi svenskar äter på midsommar är mat som symboliserar Sverige vilket är en anledning till att andra länder inte firar på samma sätt som vi, samt att alla länder inte har en dag på året som det aldrig blir mörkt på.