Populärt att köpa bostäder vid medelhavet

Det är allt fler svenskar som väljer att köpa bostad utomlands och enligt mäklare är det områden runt medelhavet som är mest intressant för oss Skandinaver. I enbart Spanien har svenskar under 3 månader köpt lika många bostäder som under hela 2008 och 2009 som var de första åren efter finanskrisen. Istället för att köpa en sommarstuga i Sverige väljer nu många att istället satsa på de varmare breddgraderna för bad, sol och värme.

Nära hem till Sverige från Spanien
Många som har rest mycket vill tillslut ha något eget och många väljer ett köp av lägenhet eller hus när de är dags att gå i pension och man har tid över. Att många väljer Spanien kan bero på att det är nära hem till Sverige och graderna är sällan under 15. Men att det har blivit en köprusch just nu kan mycket väl bero på de relativt låga priserna på bostäderna runt Medelhavet. Priserna är ungefär 40 procent lägre än var de var 2007, innan kraschen så att säga.

Idag är målgruppen vem som helst
Själva målgruppen som tidigare mest har varit pensionärer har också skiftat till en yngre målgrupp. Idag är det 35-60 åringar som väljer att köpa bostad i utlandet. Detta gör också att det dagligen måste gå flyg till den spanska kusten då folk inte längre enbart åker för en längre semester. Tack vare tekniken och internet kan man idag ta med sig jobbet eller bara åka på en längre helg, lika väl som att man åker några timmar uppåt i vårt avlånga land för en helg i fjällstugan. Idag kan egentligen den typiska köparen vara vem som helst.

Att Spanien fortfarande är populärt har nog dels med de fortfarande låga priserna att göra, men också att de är både enkelt samt säkert att köpa bostad här. Det är tryggt med ordentliga fastighetsregister till skillnad från länder som exempelvis Grekland. I Spanien är man även positivt inställd till utlänningar samt att det finns tillgång till svenska mäklare som förmedlar bostäderna. Sverige är faktiskt den fjärde största nationen som köper bostäder i Spanien efter Storbritannien, Tyskland och Frankrike.