Pensionär i Phuket?

Att flytta utomlands på ålderns höst behöver inte vara helt fel. Dels för att det kan vara en dröm att få bo på lite varmare breddgrader när det är som kallast hemma i Sverige, men din ekonomi kan också bli bättre. Vissa länder som t.ex. Portugal har en lägre beskattning på privat tjänstepension och de som bosatt sig där har sparat många tusenlappar. Dock så har den svenska regeringen kämpat för att sätta käppar i hjulen för dessa pensionärer så år 2020 kan det bli så att dessa förmåner försvinner då man slutit ett avtal med Portugal som gör det möjligt för Sverige att beskatta hårdare.  

Hur som helst så betalas alltid din pension ut oavsett vart du än bor. Både inkomst och premiepension, undantag är garantipension som endast kan betalas ut inom EU/ESS.

För att få ut din pension måste du varje år skicka ett levnadsintyg till pensionsmyndigheten. Det går lätt att fixa via webben nu om du har e-legitimation. Viktigt är också att meddela om du byter adress. Har du inte skaffat e-legitimation så kan det vara på tiden att göra det. Du kommer behöva det förr eller senare. T.ex. för att logga in på skatteverket och andra myndigheter.  Ett land som spås bli en populär destination för blivande pensionärer är Frankrike. Idag har ca 51000 svenskar boende i landet och siffran kommer med stor sannolikhet att stiga med åren. Spanien är också ett land där allt fler svenskar köper bostad. Costa blanca kusten är t.ex. ett populärt resmål. Alla känner vi nog någon som har en lägenhet i Alicante eller ett radhus i Torrevieja.  Ca 2000 svenskar flyttar till Spanien varje år. Spanien är perfekt med dessa närhet till Sverige då det nästan alltid finns ett flyg nära till hands. Många har sina nära och kära kvar i Sverige så det är inte fel att ha bra förbindelser mellan sitt gamla och nya land. Kanske vill barnbarnen komma ner och fira jul eller kanske vi ni åka hem flera gånger per år för att fira födelsedagar, midsommarafton och så vidare. Då är det skönt att inte behöver sitta på ett flyg i ett dygn varje gång. Men har du inga större behov av att besöka Sverige med jämna mellanrum, varför inte titta på ett land längre bort. Kanske kan Asien vara starten på ditt nya liv.