Livet i en van

Det är litet, begränsat och helt underbart. Drömmer du om att leva på resande fot? Flytta utomlands? Med en van kan du, antingen själv eller med en annan, ta med ditt hem under tiden du reser.

Platsen är begränsad. Men vill du gå helhjärtat in i detta äventyr skapar det en enorm frihetskänsla. Du kommer inse hur lite materiella ting betyder och värdesätta din fritid mer. Om du väljer att resa med någon annan, välj noggrant. Att bo ihop och resa med en annan på liten yta kan vara energikrävande. Men med rätt person är livet på vägarna svårslaget. Kom ihåg att ge varandra utrymme.

Säg farväl till ditt gamla liv, flytta utomlands och starta ditt nya van life.

Hur går det till?

Antingen köper du en färdig van som det redan går att sova och laga mat i, eller också bygger du om en bil. Det beror på hur kreativ du är samt hur mycket tid du har.

Några tips att tänka på:

Ska du åka till varma länder är det inte lika viktigt att tänka på hur ni ska hålla värmen i bilen medan den står still. Om ni väljer kallare länder bör ni ha någon form av uppvärmning.

Du kan magasinera dina tillhörigheter, som inte får plats i bilen, i Gävle. Läs mer om det här.

Var noga när du väljer bil. Du vill inte att det ska synas utanpå att det är ert hem. Det skulle väcka onödig uppmärksamhet, vilket i sin tur kommer försvåra camping längs med vägarna.

Kom ihåg att kolla så att ditt körkort gäller om ni planerar att åka till länder utanför Europa.

Det är bra att ha koll på vilka campingregler som gäller, så att ni vet vad ni har att förhålla er till.

Kolla om vattnet är drickbart eller om ni behöver köpa det på vägen.

Vilken plats vill du besöka först?

Planerar ni att resa runt i Sverige, Europa eller andra världsdelar? Er resa kommer se helt annorlunda ut beroende på var ni väljer att åka någonstans. Drömmer ni om värme, vacker natur eller att vara nära familjen? Det bästa med att bo i en van är att ni inte behöver välja.