Köpa bostad utomlands

Många Svenskar väljer att köpa bostad utomlands, oavsett om det gäller för en flytt utanför Sveriges gränser eller enbart som semesterbostad. Bostäder utomlands kan dels säljas av svenskregistrerade fastighetsmäklare, men också av lokala förmedlare, notarier, advokater och privata säljbolag som är verksamma i både Sverige och utomlands. För bostäder utomlands gäller inte regeln om att den som förmedlar måste vara en registrerad fastighetsmäklare i Sverige.

Tips att tänka på innan köp

Lagar och regler kan skilja sig ganska mycket åt från land till land. Sätt dig därför in i hur det fungerar just i det land du tittar på bostad i. Det kan också vara en god idé att anlita en advokat som kan lagar och skattefrågor vid ett köp, vilket mäklaren ofta kan hjälpa till med att ordna. Köpet går sedan ofta via en notarie för att godkännas och denna process är dels till för att skydda köparen men också för att köpprocessen ska gå rätt till när det gäller lagfart och registrering.

Att fastighetsmäklaren har en registrering och en ansvarsförsäkring är det lag på i Sverige. När det gäller köp av bostad i ett annat land gäller inte detta och det är därför viktigt att se till att den svenska mäklaren har en tilläggsförsäkring för utlandsförsäljning. Har inte mäklaren denna typ av försäkring får du inte heller det skydd som behöriga mäklare har. För att få tips om hur du väljer mäklare kan du besöka http://www.hemnet.se/artiklar/guider/2014/10/03/s-valjer-du-ratt-maklare.

Räkna även med tilläggskostnader för till exempel administrativ och juridisk hjälp, skatter, anslutningsavgifter mm. I vissa länder tillkommer moms eller överföringsskatt på fast egendom och detta läggs på det angivna priset, vilket är värt att tänkja på. Budgivningen eller förhandlingen kan också se annorlunda ut än vad den gör i Sverige. Utomlands är det vanligt att säljaren gör en affär med med den köpare som är beredd att betalda det begärda priset eller ett bud som båda har kommit överrens om.