Komma tillbaka till Sverige

När beslutet är taget att flytta tillbaka till Sverige, om det sker utan eller med planering så finns det också ett par saker att tänka på. Har man varit bort från landet en längre tid och inte hört av sig till myndigheterna kan det hända att man är utskriven från systemet. Bäst är att hålla kontakten med Sverige och höra med tex Skatteverket och Försäkringskassan vad som gäller, vad har man för rättigheter om man beslutar sig för att flytta tillbaka?

Kontakta Skatteverket

Skatteverket ska kontaktas för att man ska bli folkbokförd i landet igen. Planerar man att inte flytta utomlands igen är det rekommenderat att göra detta direkt. Skatteverket skriver på sin hemsida att:

”Du som har flyttat till Sverige från utlandet och som planerar att bo här i ett år eller mer ska i de flesta fall vara folkbokförd här.”

Inte helt solklart vad man menar men vi rekommenderar en kontakt med Skatteverket direkt. För att anmäla dig behöver du besöka ett av Skatteverkets fysiska servicekontor. Här kan du söka efter ett kontor som ligger nära dig http://www.skatteverket.se/omoss/kontaktaoss/besok.4.70ac421612e2a997f85800090401.html

Kontakta Försäkringskassan

Det är ungefär samma rutiner som med att flytta utomlands, du bör ta kontakt med Försäkringskassan när du kommer hem från en längre utlandsvistelse. Att veta vad som händer om du blir sjuk eller liknande kan vara bra att veta, om det kommer att utgå någon ersättning eller inte. Här hittar du mer information vad du ska göra hos Försäkringskassan när du ska flytta tillbaka till Sverige http://www.forsakringskassan.se/privatpers/flytta_till_arbeta_eller_studera_i_Sverige/flytta-till_sverige

Hälsokontroll

Har man varit utomlands en längre tid kan det vara bra att göra en hälsokontroll hos en svensk läkare, det rekommenderar i alla fall http://swea.org/ som är en ideell förening och ett nätverk svenskor och svensktalande kvinnor som bor och arbetar utomlands. Den föreningen har över 7500 medlemmar i 33 länder. Det är en hemsida med bra information och ett sätt att ta reda på vad som gäller respektive land.

Som sagt, en hälsokontroll kan vara bra att göra när man har kommit tillbaka men det är inte ett krav från myndigheterna, det är mer en kontroll av sig själv.

Ditt medborgarskap har du alltid kvar

Du som har ett medborgarskap innan du flyttade ut ur Sverige kan inte förlora det på något sätt på grund av en utlandsvistelse. Det ska man inte vara orolig för.

Har man ett medborgarskap och är född utomlands kan man förlora det när man fyller 22 år. Mer om det på Migrationsverkets hemsida http://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Bli-svensk-medborgare/Forlora-eller-aterfa-medborgarskap/Forlora-eller-behalla-svenskt-medborgarskap.html

 

Brygga, Dalsland.