Jobb utomlands

Att jobba utomlands under några år eller en kortare period under sitt liv är ofta ett minne för livet. Bara att ta steget och prova på att jobba utanför Sveriges gränser är nyttigt både när det gäller att utvecklas inom sitt yrke, men även för att utvecklas som person. Många större företag som är etablerad i flera länder eller jobbar mycket med utlandet kan erbjuda en tjänst utomlands för den som är intresserad. Många ingenjörer stationerar sig exempelvis utomlands under en del av sitt liv för att få mer erfarenhet, innan man har hunnit att stationera sig i Sverige.

Att tänka på när man funderar på att jobba utomlands är att de kulturella skillnaderna kan vara väldigt stora mellan olika länder. Länder som Bryssel åker många unga Svenskar ner till, men blir inte kvar länge på grund av hierarkin som vi inte alls är vana med. I Sverige är vi vana att kunna gå förbi vår högsta chef och byta några ord eller fråga om hjälp, utomlands kan du enbart få gå till din närmaste chef.

Ta med familjen utomlands

Att dra iväg och jobba utomlands när man är ung är förhållandevis lätt då man enbart har sig själv att tänka på. Får man däremot ett bra jobberbjudande utanför Sveriges gränser när man hunnit skaffa familj blir det en betydligt svårare situation. När man har barn blir det extra viktigt att kolla upp sådant man tar för givet i Sverige, exempelvis skola som kan vara väldigt dyrt i vissa länder.

Om inte företaget du ska arbeta för kan ordna ditt boende så gäller det verkligen att kolla upp denna bit också, vad kostar hyran och vad ingår? Är boendet möblerat? Vad jobbar din partner med och kan denne få jobb? Här blir det genast många frågor, men det är inte omöjligt att ta med familjen på sitt utlandsjobb och det är många som har gjort det med framgång där deras barn får en stor erfarenhet med sig i livet.

Såklart är det enklare att ta ett utlandsjobb och flytta när man är ”ung och fri”, men man ska inte se det som en omöjlighet om man skaffat partner eller familj. Mycket går att lösa och det blir ofta en minnesvärd tid och erfarenhet man har med sig hela livet.