Innan du flyttar utomlands

Det är mycket att tänka på när man väl har bestämt sig för att flytta utanför Sveriges gränser. Det är inte bara att packa sina väskor och sätta sig på planet, utan det är mycket som ska planeras innan man kan lämna Sverige för en längre tid. Vi har samlat några punkter som är viktiga att tänka på och som kan vara bra att känna till.
Giltig ID-handling

Se till att du har en giltig ID- handling, oftast räcker det med ett ID-kort om du reser inom EU medan pass behövs om du reser utanför. Kom ihåg att passet eller ID-kortet ska vara giltigt även när du åker hem.

Orda ditt nuvarande boende

Hur bor du idag och hur länge ska du vara borta? Det är både dyrt och onödigt att låta din lägenhet stå tom om du ska vara borta en längre tid. Kolla upp om du får hyra ut i andrahand eller om du måste säga upp ditt nuvarande boende under tiden du bor utomlands. Då det blir svårt att ta med sig sina saker finns det företag som erbjuder magasinering av dina möbler och andra tillhörigheter.

 

Arbets- eller uppehållstillstånd

Ska du flytta till ett land utanför EU kan du behöva ett tillstånd för att arbeta där. Ska du däremot arbeta inom EU behövs ingen ansökan utan du kan gå direkt till ambassaden och anmäla dig.

 

Kontakta Försäkringskassan

Något som kanske inte är det första du tänker på när en utlandsflytt står runt hörnet men som är väldigt viktigt är att kontakta Försäkringskassan. Är du borta mer än ett år utomlands måste du rapportera detta via en blankett som heter FK 5459. Få du bidrag från försäkringskassan under din tid utomlands kan du bli skyldig att betala tillbaka om du inte har ordnat med detta innan.

Kulturskillnader

Om du ska flytta till en helt ny kultur kan det vara bra att läsa på lite innan du åker. Det finns många reseböcker där du kan läsa om olika länders kulturer, vilket kan vara bra att ta del av innan du ska bli en del av ditt nya samhälle. Hur hälsar man på folk och var ”får och får man inte” göra, alla länder har sina egna oskrivna regler. Tänk dock på att böckerna bör vara något uppdaterade, då kulturen kan ändra sig snabbt i olika länder.