Hyr ut din lägenhet när du flyttar utomlands

För dig som bestämmer sig för att flytta utomlands under en tid kan det vara bra att hyra ut din lägenhet under tiden. Är din utlandsflytt begränsad under en tid kan det självklart kännas onödigt att sälja eller säga upp sin lägenhet. Dessutom kanske man inte vet hur länge man faktiskt blir borta. Oavsett vad kan det vara bra att ha koll på reglerna kring att hyra ut i andrahand.

Få ett godkännande av bostadsrättsföreningen eller hyresvärden

Först och främst måste du få ett godkännande av bostadsrättsföreningen eller hyresvärden för att få hyra ut i andrahand oavsett om du äger bostaden eller inte. Det finns också bestämmelser över hur mycket du får ta ut i hyra och hur kontraktet ska skrivas. Oftast kan det kännas lite läskigt att hyra ut sin bostad men gör man det på ett korrekt sätt kan man känna sig trygg. För att få hyra ut din bostad ska du även ha giltiga skäl. Detta kan vara att du ska testa på att bli sambo med någon, pga arbete, studier, värnplikt eller långvarig vård, uthyrning till egna barn eller närstående samt om du har svårt att sälja lägenheten på grund av marknadsläget. Har du någon av dessa anledningar kan inte bostadsrättsföreningen eller hyresvärden neka dig att hyra ut. Den kan dock tillåta fler anledningar och dessa ska i så fall stå skrivna i deras stadgar.

 

Hitta en hyresgäst

Självklart vill man inte hyra ut sin lägenhet till vem som helst utan man får ofta sålla lite om man sätter ut en annons exempelvis. Bäst är om man har möjlighet att hyra ut till en vän eller bekant som man vet är skötsam. Annars brukar det vara bra att lägga ut en annons på Facebook eller Blocket. Bor du nära en studentstad kan det även vara smart att lägga ut annonsen i grupper där studenter söker boende. Kom ihåg att göra annonsen delbar på Facebook så kan vänner och bekanta kan dela ditt inlägg.