”Flytten utomlands var inte som jag hade trott”

Flytta utomlands har, precis som många andra sidor med utlandsflytt som huvudkategori, publicerat många lyckade historier, med människor som vågat följa sin dröm. När de väl tagit steget säger de allra flesta att de aldrig har ångrat sitt val. Är det så att en utomlandsflytt är det bästa som man kan göra? Eller handlar det om att det bara är få personlighetstyper som vågar, och denna livsstil passar dem perfekt? Eller handlar det om att de som flyttat hem igen inte är lika högljudda som de som bor kvar?

Vi har pratat med Peter, som tog sitt pick och pack och flyttade till Australien. Han sålde sitt boende, alla möbler, sade upp sig från jobbet och bokade en flygbiljett. Enkel väg.

-Jag ville bort från mitt tidigare liv och såg en möjlighet att få börja om på nytt i Australien. Nytt jobb, nya vänner och nytt liv, säger Peter. 

Det tog inte lång tid innan han började längta hem, till allt som han trodde att han var klar med.

-Jag kände av en kulturkrock, vilket jag inte trodde att jag skulle ha några problem med att hantera. Men jag blev nervös och försiktig. Det har aldrig varit jag. Men där var jag ensam, med ett språk som jag inte är helt bekväm med.

Peter fick snabbt ett bra jobb och en lägenhet, med utsikt över havet. Trots det gnagde det i magen. Det här var inte det han hade förväntat sig. Alla var otroligt trevliga och sociala, på ett sätt som är helt olikt svenskars. Och efter 3 månader fick han nog.

-Jag bokade en flygbiljett hem igen. Först vågade jag inte ens säga något till mina vänner i Sverige. Det kändes som om jag hade förlorat, misslyckats. Jag skämdes över mitt nederlag.

Peter flyttade för en kort stund hem till sina föräldrar, innan han hittade en ny lägenhet. Hans gamla jobb jublade när han frågade om hans gamla tjänst fanns kvar. På några veckor var han tillbaka på samma plats där han stod innan resan.

Men den här gången var det annorlunda. Peter kände en inspiration som han inte hade känt förut.

-Att åka iväg var det bästa jag hade kunnat göra, för det fick mig att inse vad jag lämnade, säger han med ett brett leende. Jag tycker att det är viktigt att man lyfter flera sidor av utomlandsflytt. Jag vet flera som stannade alldeles för länge, för att de inte vågade komma tillbaka. De ville inte svälja stoltheten och visa att det var ett tokigt beslut. Visst, det kändes när jag gick tillbaka till jobbet och bad om en till chans. Men det var det verkligen värt.

Idag lever Peter lyckligt med sin familj i Gävleborg. De har inga planer på att flytta iväg.