Flytta utomlands som pensionär och tjäna pengar

Många flyttar utomlands och gärna till varmare breddgrader när det är dags för pension, något som också blir allt mer populärt varje år. Många vill bort från den långa vintern och dess mörker. Dock gäller det att ha bra koll på vad som gäller i ditt nya hemland för att få allt att fungera.

Lägre skatt än i Sverige

Att flytta utomlands som pensionär och ändå ta ut sin pension går utmärkt. Har det nya hemlandet en lägre prisnivå blir det dessutom mer pengar kvar i plånboken. Att flytta inom EU är generellt sett enklare då det är lättare att ta del av det allmänna välfärdssystemet i det nya landet samt att du kan behålla bidragsrelaterade inkomster så som sjukersättning. Men för att begränsa beskattningen är det viktigt att du klipper banden helt med Sverige, vilket innebär att du måste sälja din bostad och ta med minderåriga barn då du annars har en anknytning och måste betala svensk skatt.

Vilken skatt du kommer att behöva betala beror på vilket system landet du flyttar till använder sig av samt om de har något dubbelbeskattningsavtal med Sverige. De populära länderna Portugal, Spanien, Frankrike, Malta och Thailand har alla dubbelbeskattningsavtal med Sverige och totalt sett blir det lägre skatt än i Sverige.

Olika regler för skatt

Vilken din nya skatt blir vid flytt är dock inte helt enkelt att räkna ut då det är många olika faktorer som spelar roll. Mycket beror på vilken typ av pension du har, till exempel från privat sektor, offentlig sektor eller privata försäkringar då alla dessa skattas olika beroende på land. Förutom skatten så är det även viktigt att tänka på andra delar så som tillgång till sjukvård. För att kunna ta del av nya landets sjukvård måste du räknas som pensionär i Sverige, vilket du gör så fort du börjat ta ut din allmänna pension. I Thailand måste du dock teckna en privat sjukvårdsförsäkring för att kunna nyttja landets  sjukvård.

För mer information och siffror se: http://www.expressen.se/nyheter/flytta-utomlands-som-aldre—pengar-att-tjana/