Flytta till Spanien, Frankrike eller Portugal?

Det är inte konstigt att drömmarna om ett varmare klimat lockar svenskarna under den grå hösten och de långdragna vintermånaderna. Men det är många som fortsätter drömma, även under sommaren.

Rik kultur, möjligheter till ett aktivt uteliv året om, mat och sol är några av alla fördelar som finns med att flytta utomlands. Det går inte att hymla med att flertalet svenskar flyttar utomlands på grund av de skattemässiga fördelarna, som kommer som ett brev på posten i och med flytten. Vi avråder dock att flytta om det enbart är baserat på skatteskälen. Förhoppningsvis så har du fler drivkrafter, utöver den ekonomiska biten. 

Idag är det många svenskar som siktar på Spanien, Frankrike eller Portugal. Vi tar upp några av de vanligaste frågorna nedan.

Kan jag behålla min permanenta bostad i Sverige när jag har flyttat?
Om du vill fortsätta skatta i Sverige så kan du behålla bostaden, annars kan du inte göra det. Du kan däremot behålla ditt fritidshus, om du har något sådant.

Vad ska jag tänka på om jag ska köpa en bostad utomlands?
Köpprocessen i dessa länder ser annorlunda ut, jämfört med den i Sverige. Om du ska flytta till Spanien rekommenderar vi att ni anlitar en opartisk advokat. Kom ihåg att undersöka om huset är byggt enligt tillstånd. Det är både vanligt och problematiskt med fastigheter som renoverats och byggts ut utan tillstånd. 

Att sätta upp ett bolån i dessa länder, kräver ofta mer handpåläggning än om du skulle göra det i Sverige. Men det finns hjälp att få. Läs mer här till exempel. 

Behöver jag tänka på något särskilt när det gäller testamente?

Ja, kom ihåg att kolla vilka regler som gäller i det land du flyttar till. Arvsreglerna ser olika ut i Spanien, Portugal och Frankrike. I Frankrike har till exempel den efterlevande maken/makan en mycket begränsad arvsrätt. I Spanien är det oftast barnen som ärver huvuddelen av arvet, och inte den efterlevande makan/maken. Var därför noga med att skriva testamentet, så som du vill att det ska vara. Det finns familjerättsexperter som kan guida dig rätt i denna fråga också. 

Måste jag flytta med alla mina grejer?
Har du inte turen att ha föräldrar eller vänner med ett gigantiskt hus eller stora förvaringsutrymmen, så finns det magasinering att hyra. Anlita en trovärdig firma, med bra priser. Till exempel den här.