Flytta till ett nytt land för studier?

Drömmer du om att studera utomlands? Att flytta till ett nytt land för studier är något som lockar många.

Börja med att fundera kring vad du vill uppnå. Därefter kan du börja leta efter en intressant utbildning i olika länder. Vad kommer vara viktigast för dig? Kommer priset avgöra? Eller har du råd att välja skola efter rykte? Prioriterar du ett språk eller ett land framför ett annat? Ska du åka på egen hand eller genom ett utbytesprogram?

När du väljer att flytta och studera utomlands får du vanligtvis betala en kursavgift. Fördelaktigt är om du redan i tidigt stadie gör upp en budget för att kunna sammanställa alla kostnader. Räkna med priset för undervisningen, men även det runtomkring, som kurslitteratur, boende och levnadskostnader.

Flertalet utbildningar ger dig möjlighet att söka studielån via CSN. Det finns även möjlighet att ansöka om olika stipendier för dina studier.

Kom ihåg att kontrollera hur Sverige värderar utbildningen som du har valt att läsa. Om du istället väljer att dela upp utbildningen mellan Sverige och ett annat land, se till att du kan tillgodoräkna kurserna när du är hemma igen.

När du väl valt utbildning och land är det dags att börja kika på uppehållstillstånd och visum. För att få uppehållstillstånd krävs det att du vara inskriven på valt universitet, tecknat en sjukförsäkring samt att du innehar tillräckligt med pengar för att klara dig. Du kan söka om uppehållstillstånd på svenska ambassaden i landet du flyttar till eller i Sverige innan du åker.

Se till att vara ute i god tid innan flyttlasset går. Det är mycket som ska ordnas. Kontrollera så att du har rätt försäkringsskydd och se över din hemförsäkring.

Börja leta efter ett studentboende i god tid innan avresan. Du kan börja med att kontakta universitetet och berätta att du är en internationell, boendesökande student. De brukar hjälpa sina studenter att hitta ett bra boende.