Fira jul utomlands

Julen närmar sig med stormsteg. Den högtid som kan få det att knipa till i magen om man bor långt ifrån familjen. För Lisa, 23 år, är det här den första julen som spenderas utomlands.

– Jag flyttade för 8 månader sedan, men jag har inte haft någon hemlängtan ännu.

Lisa är en levnadsglad tjej. Hon pratar flytande engelska och hejar på de flesta som går förbi, som om hon alltid bott här. Det har precis blivit sommar i Australien. Lisa jobbar som servitris några förmiddagar i veckan för att kunna upptäcka landet på helgerna.

–  Vi åkte till Tasmanien förra veckan. Det var otroligt vackert. Naturen påminner om Sverige, tycker Lisa. Det kändes nästan som att jag hade kommit hem.

Lisa planerar att fira julafton med ett Skype-samtal med familjen. Sedan bär det av till stranden med hela kompisgänget. Tomteluvor, bubblig dricka och röda badkläder. Det finns en lista över vad alla ska ha med till picknicken. Lisa ska baka lussebullar.

–  Jag kan verkligen sakna svensk fika. Och godis, lägger hon till och skrattar.

På juldagen planerar Lisa ett besök till Svenska kyrkan. Hon har hört att de precis fått in Marabou och pepparkakor.

– Där ska vi äta julbord, titta på Kalle och dansa runt granen. Det är där alla svenskar samlas, både turister och de som bor i landet permanent. Det ska bli skönt att prata lite svenska, säger Lisa.

Lisa bor idag på ett hotel tillsammans med Marie, som också kommer från Sverige. Men de pratar aldrig svenska, då de inte vill exkludera någon.

– Gemenskapen här nere är helt sanslös. Vi är som en stor familj. Men jag kommer sakna mina föräldrar under julen. Då ska man vara med alla man älskar, menar Lisa.

Lisa kramar koppen med kaffe. Hon vilar blicken på den blå horisonten. Det är en hel värld mellan henne och familjen i Sverige. Men trots att det känns jobbigt att vara 24 timmar från syskonen under stora högtider ångrar Lisa aldrig att hon flyttade utomlands.

– Det är det bästa man någonsin kan göra. Passa på medan du är ung! Packa väskan och flytta utomlands. Du kommer inte att ångra dig, uppmanar Lisa och ler stort.