Bra att tänka på när man ska flytta utomlands

Här nedan kommer du kunna läsa en checklista på vad som är bra att ha fixat innan man flyttar utomlands. Det är många papper som ska vara påskrivna och inskickade för att man ska få bosätta sig i ett annat land. Det är generellt lättare att flytta till ett land i Europa än vad det är att flytta till någon annan världsdel.

 

Visum och tillstånd

Detta är något som är A och O när man flyttar eller reser utomlands. Vissa länder är hårdare än andra. Exempelvis måste man har giltigt pass samt Visum när man reser till USA, men i Europa räcker det med giltigt pass. Det är ännu mer som krävs för att flytta till ett land. Detta är för att man ska ha tillstånd att befinna sig i landet och även för att landet ska ha koll för vilka som har kommit innanför gränserna. Det är viktigt att börja med detta i god tid innan du reser eftersom reglerna och lagarna kring detta skiljer sig från varje land och kan vara krångligt att fixa.

 

Vaccinera dig

Detta gäller givetvis inte alla länder eftersom många har liknande sjukdomar som i Sverige. Men en oskriven regel säger att du längre bort du ska resa desto fler vaccinationer behöver du. Detta är även något som är viktigt att kolla upp tidigt eftersom det kan behövas fler än en vaccination innan du kan resa, då vaccinationerna inte får tas för nära inpå varann.

 

Säg upp alla abonnemang

De allra flesta fokuserar vad som behövs för att allt ska fungera i det nya landet, men många glömmer att fixa allt som behövs i det landet man lämnar. Det är exempelvis inte speciellt kul att få en dyr räkning från el-abonnemanget som man glömt att säga upp.

 

Lär dig språket

Oavsett om du ska bo i landet resten av ditt liv eller under en kort period vinner du mycket på att lära sig språket. Dock burkar de allra flesta lära sig språket efter ett tag. Innan du sticker iväg kan det vara en till fördel om du iallafall lär dig språket till en grundnivå, eftersom det är få länder som har invånare som pratar bra engelska. Sverige har generellt många som pratar bra engelska, men i vissa länder utomlands finns de dem som aldrig har lärt sig ett engelskt ord. Exempelvis kan det vara bra att kommunicera med taxichauffören när du ankommer till ditt nya land.

 

Körkort

Vissa länder kräver att man går en kurs i landet för att få ett körkort i landet som är giltigt. I vissa länder räcker det med att man har ett giltigt körkort från sitt hemland. De allra flesta brukar ej vara speciellt skeptiska mot Sverige just på grund av att de vet att Sverige är relativt hårda när det gäller körkort. Det är även viktigt att tänka på att även fast landet inte har några regler kan det vara bra att gå en kurs eftersom trafikregler och trafikkultur är olika i andra länder.