Bo i husbil utomlands

Vissa val är enkla. Det här var ett av dem. Att flytta ifrån både jobb och hus.

Min sambo Lina höll på att falla ihop av pressen förra året. Jag stod bredvid och radade upp varningstecken. Det började med trötthet, som tillslut var helt onaturlig. Hon somnade direkt efter jobbet och vaknade, lika trött, när klockan ringde 12 timmar senare. Stressen satte sig på minnet. Ord glömdes bort, meningar färdigställdes aldrig. Hon berättade samma saker fyra gånger, innan hon frågade om hon hade sagt det förr. Tårar, mycket tårar. För att orka sig igenom vardagen, som då bestod av både heltidsarbete och studier.

Jag försökte säga ifrån. Men jag borde ha gjort det bättre. För hon gick, eller snarare sprang, in i väggen ett par månader senare. Vi satt på hälsocentralen, framför en läkare som beordrade ett halvårs sjukskrivning. Lina gick med på två veckor, därefter hade hon fått anställning på sitt drömjobb. Två veckor av konstant sängläge gick, innan hon ställde klockan och fortsatte vardagen. I några månader.

Vår vardag är förgiftande, den gör oss sjuk. Jag såg att Lina var mer död än levande. Och den här gången sa jag ifrån. Jag kunde inte acceptera ett sådant självdestruktivt beteende hos någon jag älskar mer än allt.

Jag och Lina tog tjänstledigt. Vi köpte en husbil på Blocket och började renovera den till beboelig. Sedan kollade vi länder. Vi bestämde oss för att flytta utomlands, med ett rullande hem. Vårt psykiska mående behövde flytta ifrån alla krav, scheman och prestationer. På obestämd tid. 

Vi behövde tiden tillsammans – på en väldigt liten yta. Vardagen i Sverige, med 8-timmarsjobb, matlådor med panerad fisk och potatis och fotboll gjorde mig illamående. Inte en dag till.

Vi packade bilen och drog till Europa. Lina sov större delen av dygnen i början, men jag såg att livet sakta men säkert började återvända. Vi hittade den där harmoniska balansen som vi hade saknat i flera år. Och hon började skratta igen.

Valet, att bo i husbil, blev avgörande för oss. Att flytta bort från vardagen, till något omfamnande, välkomnande och varmt. Vi har alltid älskat att resa, men trodde aldrig att det skulle bli ett normaltillstånd. Vi har alltid varit för fixerade på månadslön och prestation. Nu har vi bytt ut det mot harmoni och lycka.