Blanketter och regler

För semesterresor där man kommer tillbaka efter någon/några veckor behövs inga speciella blanketter men planerar man att vara borta under en längre tid, eller flytta utomlands ska man tänka på att fixa lite pappersarbete först. Det är tiden man är borta från landet som påverkar och de flesta instanser säger att gränsen går vid 1 år.

Visum och tillstånd

Först ska man kolla upp om det krävs visum och speciella tillstånd i det land som du ska flytta till. Var ute i god tid före avresedatumet för det kan ta tid att få allt klart. Alla länder har olika lagar och regler gällande detta så ta kontakt med landets ambassad för att veta mer. Glöm inte att förnya passet om du skulle behöva det!

Skatteverket

Planerar du att vara borta från Sverige i mer än 1 år behöver du skicka in lite blanketter till Skatteverket. I blanketten får man fylla i hur länge man planerar att vara borta samt vad den nya adressen kommer att bli, sedan avsikt och om det andra familjemedlemmar som ska flytta med. Det svenska medborgarskapet påverkas inte av en utlandsflytt, det behåller man oavsett. Det som är bra att komma ihåg är att ändra adress hos Skatteverket även om man flyttar från en utländsk adress till en annan. Skatteverket skriver på sin hemsida att det ska man göra för det påverkar rösträtten i Sverige. Du behåller din röstlängd som det heter i 10 år men sedan måste du kontakta Skatteverket.

Läs mer om det på Skatteverkets hemsida https://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/flyttautomlands.4.18e1b10334ebe8bc80001591.html

Försäkringskassan

Försäkringskassan vill också få information angående din utlandsflytt om den är beräknad att vara i mer än 1 år. Vad som gäller beror på vilken kontakt du har med Försäkringskassan idag men planerar du att flytta så är det bra att ringa upp kundtjänst och fråga vad som gäller i just ditt fall.

Mer om utomlandsflytt hos Försäkringskassan finns här http://www.forsakringskassan.se/privatpers/resa_arbeta_studera_eller_fa_vard_utomlands/flytta_utomlands

Se över försäkringar

Det är också bra att se över försäkringar innan flytten, vad som gäller från resans start tills du är framme och inflyttad i det nya landet. Börja med att kontakta ditt nuvarande försäkringsbolag och se om du har eller kan få ett skydd från dem. Då får du säkert råd och tips från dem hur du ska ordna med ny försäkring utomlands, förhoppningsvis har de bra koll på sådana saker också.

Tänk på att det kan dyka upp fler saker som kan tillkomma. Ambassaden eller forum på nätet är bra ställen att leta på.

blankett