Att tänka på när du flyttar till Norge

När någon säger att de ska flytta utomlands tänker vi ofta automatiskt att de flyttar en bra bit från Sverige som exempelvis USA, Australien, en bit ner i Europa osv. I första hand kanske vi inte tänker på någon av våra grannländer även om det också räknas till att faktiskt flytta till utlandet. Men vad krävs egentligen för att flytta till vårt grannland Norge? Vad behöver vi tänka på och fungerar det likadant som att flytta längre söderut?

Arbeta utan arbets- eller uppehållstillstånd

Som en svensk medborgare har du faktiskt rätt att flytta till Norge utan att behöva söka om arbets- eller uppehållstillstånd. Du får ett tillfälligt person- och ID-nummer som du kan använda för att jobba upp till 6 månader med. Därefter krävs det att du måste skriva dig i Norge innan du får stanna längre än de 6 månaderna. Skrivs du i Norge förlorar du dock inte ditt svenska medborgarskap. På arbetsmarknaden är du eftertraktad som svensk men det kan ändå vara läge att söka jobb innan du åker över gränsen. Se till att CV:et är uppdaterat med de senaste referenserna och erfarenheterna.

Kom ihåg innan du flyttar

När du arbetar i Norge behöver du ett norskt skattekort vilket du söker hos skatteetaten som är den norska motsvarigheten till skatteverket. Med detta skattekort får du också person-samt ID-numret som krävs för att du ska få öppna ett norskt bankkonto. Att ansöka om ett skattekort ska du göra så fort som möjligt. Vill du ta med en egen svenskregistrerad bil kan det vara en god idé att sätta sig in i dessa regler. Reglerna är nämligen strikta och det kan snabbt bli en dyr historia om något skulle bli fel. När det kommer till lönen betalar många av arbetsgivarna ut denna i efterskott, så var beredd att få vänta på din månadslön.