Att tänka på innan du flyttar utomlands

Att tänka på innan du flyttar utomlands

När du valt platsen för ditt framtida boende måste du börja planera. Nedan listas nåra saker som du absolut inte får glömma.

Se till att du har ett giltigt pass. Kontrollera så att passet är giltigt en tid efter hemresan också, då visumet till vissa länder kräver detta. Det är dessutom viktigt att kolla upp vad som gäller angående visum, arbets- och uppehållstillstånd för det land du ska flytta till. Se till att vara ute i god tid, då handläggningstiden kan vara olika lång.

I vissa länder får du stanna tillsvidare så länge du kan försörja dig. Andra länder har strikta regler gällande permanent uppehållstillstånd.

Kom ihåg att berätta för Skatteverket att du åker bort. Det kommer inte påverka ditt svenska medborgarskap. Om du ska vara borta mer än ett år, se till att även meddela Försäkringskassan. Detta gör du enkelt via en blankett.

Kom ihåg att ta hand om din post innan du åker. Du kan eftersända din post till din nya adress utomlands, men detta kostar extra. Ett annat alternativ är att låta en bekant vara mellanhand. Du eftersänder posten till en tillfälligadress och personen kan meddela dig när du fått viktig post.

Kontrollera hur du ska göra med dina kommande räkningar, om dessa kommer till Sverige. Om så är fallet kan en idé vara att skriva en fullmakt åt exempelvis en förälder, som kan hjälpa dig medan du är borta.

Kolla med banken så att du har rätt kontokort och dubbelkolla din sjukförsäkring. Beroende på hur du gör med ditt boende kan du behöva avsluta din hemförsäkring och teckna en ny när du är på plats utomlands. Se till att avsluta alla abonnemang som du inte behöver.

Många glömmer att kolla upp reglerna för körkort i det nya landet. Se till så att ditt körkort är giltigt innan du ska köra bil.

Känner du att du behöver någon att vända dig till? Kontakta den svenska ambassaden i det nya landet, de kommer svara på dina frågor.