Att ta steget

Nästan alla drömmer nog om en utomlandssemester någon gång per år, eller kanske för vissa någon gång per dag. Kanske lite extra mycket så där i februari, mars när den svenska vintern aldrig tycks ta slut. När allt man vill ha är värme och sand mellan tårna. Kanske tillhör du dem som till och med drömmer om att flytta utomlands. Men innan du tar steget till att flytta till varmare breddgrader, eller vilket annat land som helst egentligen så är det viktigt att vara säker på sin sak för det kan vara jobbigt att lära sig den hårda vägen. Är du ung och vill flytta utomlands så är tipset, kör på bara! Men har du familj, ett jobb du måste säga upp dig från och så vidare, kan det vara bra att vara någorlunda säker innan du säljer huset å flyttar.

Ett bra tips är att besöka det tilltänkta landet under en längre period. Kanske inser du då att du tillhör typen som egentligen är väldigt nöjd med 35 grader och sol redan efter 3 veckor och längtar efter den svenska friska luften. Rent standardmässigt när det kommer till livskvalitet så är det inte många länder som kan jämföra sig med Sverige så det är värt att tänka till några varv extra innan man bestämmer sig. London är t.ex. en jättemysig stad att semestra i men har du plånbok stor nog för att inte förlora allt för mycket i livskvalitet kontra den du har nu?

Gör du hur som helst slag i saken så är ett bra tips att försöka få kontakt med en annan svensk som flyttat till just det land du tänkt bosätta dig i. Det är lite som med en semester. Det bästa är ju att slippa kliva rakt in i turistfällorna utan att bli guidad av en ”local”. Vilka områden vill man undvika på grund av hög kriminalitet, dåliga skolor etc. Och vart är det på tok för dyrt att bo. Förutsatt att du inte är en multimiljonär det vill säga. Hittar du ingen utlandssvensk att fråga kan du kanske fråga den svenska ambassaden om det finns en sådan. Men som sagt, kanske är inte gräset grönare på andra sidan, rådet är att bo några månader där innan du tar klivet om möjligheten finns.