Att söka jobb utomlands

Med största sannolikhet så kommer den dag då du ska söka ett jobb i det nya landet, om det inte är så att du ska studera eller flyttar som pensionär. Det kan hända att du kommer till ett land med ett stort startkapital, men utan fast inkomst. Men om du ska spendera en längre tid borta kommer du antagligen behöva övertyga en arbetsgivare om att du är rätt som anställd.

För att kunna försöka övertyga en potentiell arbetsgivare kommer du att behöva skriva ett CV. Nedan följer några tips för att komma igång med skrivandet. 

Tänk inte för generellt

Tänkte du skriva ett generellt CV? Gör inte det. Det kommer att ta längre tid, men det kommer att vara värt det. Se till du bemöter den specifika rollen som du hade tänkt söka i texten. Du kan skriva en mer generell början, så att du inte behöver skriva om exakt allting varje gång. Men du bör snabbt komma in på de delar som arbetsgivaren söker efter. Läs på om företaget, rollen du ska söka och branschen de verkar inom. 

Se till att du sticker ut

Om du skräddarsyr ditt CV och personliga brev kommer du att göra mer än många andra. Om du skriver och berättar hur dina tidigare erfarenheter är meriterande för den tjänst som du kommer söka kan din potentiella arbetsgivare snabbt se om du är något för dem.

Vilket format och vilken struktur?

Det här skiljer sig mellan länder. Googla för att undvika tabbar! Det kan vara så att så att de önskar en annan ordning än den kronologiska som gäller i Sverige. Det kan även vara så att de önskar andra typer av grupperingar än vad som gäller här. 

Språk

Det här beror också givetvis på vilket land du ska jobba i. Det kan vara så att du kommer att behöva skriva din ansökan på det officiella språket som råder i landet. Franska i Frankrike till exempel. Många gånger räcker det dock om du skriver på engelska, framför allt om du inte behärskar det officiella språket. 

Kom ihåg!

Kom ihåg att lägga till landskoden på ditt nummer, när du skriver ner dina kontaktuppgifter.